Skip to main content

Lotgenotencontact en verhalen van anderen

Wanneer je te maken hebt met klachten, zoals angst, depressie of burn-out, kan het voelen alsof je er alleen voor staat. Lotgenotencontact helpt om dat gevoel te doorbreken. Door in contact te komen met anderen die iets soortgelijks meemaken, kun je je meer begrepen en gesteund voelen.


Lotgenotencontact kan op verschillende manieren: via praatgroepen, online forums of ervaringsdeskundige coaches. Het is een veilige plek waar je jouw verhaal kunt delen, zonder oordeel. Je hoeft het niet alleen te doen! 

Overzicht lotgenotencontact

Waarom lotgenotencontact waardevol is

  • Herkenning en erkenning: Anderen begrijpen wat je doormaakt, zonder dat je alles hoeft uit te leggen. Dit kan een gevoel van opluchting en acceptatie geven.
  • Tips en ervaringen delen: Van anderen horen hoe zij omgaan met hun klachten kan helpen bij jouw herstel en zelfvertrouwen vergroten.
  • Minder schaamte en isolatie: Praten met lotgenoten laat zien dat je niet de enige bent, wat gevoelens van eenzaamheid en schaamte kan verminderen.
  • Steun en motivatie: Samen praten en ervaringen delen kan moed en motivatie geven om stappen te zetten en hoop te houden.

Wat ervaren anderen?

Stress & Angst
Somberheid
Eenzaamheid
Speciaal voor jongeren
Stress & Angst

Op de website van de Angst, Dwang en Fobiestichting (ADF-stichting) staan ervaringsverhalen en interviews met mensen die te maken hebben met angst - en dwangklachten.

Somberheid

Op de website Alles Goed vertellen mensen hoe zij met hun klachten omgaan en wat hen heeft geholpen in hun herstel. Dit kan inspiratie geven in hoe beter om te gaan met jouw somberheid of depressie.

Eenzaamheid

Op de website Een Tegen Eenzaamheid vind je verhalen van verschillende mensen die te maken hebben/hebben gehad met eenzaamheid.

Speciaal voor jongeren

Op Hey, het is oké podcast (on Spotify) vertellen jongeren hoe ze omgaan met eenzaamheid.

 

In Nijmegen heb je stichting Open Boek Nijmegen voor meer openheid over mentale gezondheid onder jongeren (16 tot 30 jaar oud). Toen oprichter Coen Vulders in behandeling was voor een depressie vond hij beschikbare ervaringsverhalen te weinig aansluiten bij jongeren. Daarom nam hij zelf deze video's op (het is niet mogelijk 1-op-1 contact te hebben met de mensen uit de video's).

Acute hulp

Nu hulp nodig?


Neem contact op met je huisarts

Huisartsen spoedpost: 024 352 3579

Ben je in levensgevaar? Bel 112
Denk je aan zelfmoord? Bel 0800-0113 of chat via de homepage van 113